متخصص پوست ، مو و لیزر

تعریق کف دست و پا و درمان آن

یکی از مشکلاتی که افراد زیادی با آن دست و پنجه نرم می‌کنند و روابط اجتماعی و کاری‌ آن‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد تعریق کف دست و پا است. در این اختلال کف دست ها و پا ها بیش از اندازه عرق می‌کنند.

تعریق کف دست و درمان آن

عامل اصلی تعریق کف دست و پا زمینه ارثی است و معمولا این مشکل در عضو دیگری از اعضای خانواده نیز دیده می شود.در اکثر موارد این مشکل با اضطراب و هیجان بیشتر می شود.سن شروع تعریق غیر طبیعی کف دست و پا معمولا از سنین کودکی یا بلوغ است ولی گاهی شروع آن تا بیست و پنج سالگی به تاخیر می افتد. افزایش تعریق معمولا به صورت قرینه در هر دو دست یا هر دو پا دیده می شود و حداقل یک بار در هفته اتفاق می افتد. با اینکه افزایش تعریق در همه فصول دیده می شود ولی گرمای تابستان می تواند باعث تشدید آن شود. شدت تعریق در افراد مختلف فرق می کند و از خفیف تا شدید متغیر است و در موارد شدید می تواند بر کیفیت زندگی فرد و عملکرد روزانه وی تاثیر منفی بگذارد. در اکثر موارد افزایش تعریق کف دست و پا در زمان خواب  دیده نمی شود.

علاوه بر کف دست و پا ناحیه زیر بغل و همینطور قسمت مرکزی صورت نیز ممکن است دچار افزایش میزان تعریق شوند. در بعضی از افراد ممکن است فقط یک ناحیه درگیر باشد در صورتیکه برخی دیگر ممکن است از افزایش تعریق در دو یا چند ناحیه رنج ببرند.

گاهی تعریق بیش از حد کف دست و پا جنبه ارثی ندارد ،مثلا در افراد الکلیک نیز مواردی از افزایش تعریق کف دست و پا دیده شده است.

اگر چنانچه افزایش تعریق محدود به کف دست و پا و زیر بغل باشد نیاز به بررسی خاصی نیست. اقدامات تشخیصی بیشتر در مواردی که افزایش تعریق در کل بدن دیده می شود ضرورت دارد. پرکاری تیرویید و پاراتیرویید، مصرف داروها مانند داروهای ضد افسردگی  ،  دیابت ، بد خیمی ها، بیماری های تب دار مانند سل و بیماری های دیگر مانند پارکینسون از دلایل تعریق بیش از حد کل بدن  هستند.
روش های درمانی مختلفی برای کاهش تعریق وجود دارد که توسط متخصص پوست بر حسب شدت تعریق به شما پیشنهاد می شود. همچنین اگر فرد بر اثر اضطراب دچار افزایش تعریق می‌شود وی را به همکاران روانپزشک ارجاع می‌دهد که در این مورد یکی از روش‌های درمان که روانپزشکان توصیه می‌کنند این است که فرد در پاسخ به این حالت غیر ارادی خود اراده پیدا کند و تا حد امکان به این اضطراب تسلط داشته باشد. روش دیگر در درمان اضطراب این است که از داروهای ضد اضطراب و آرام بخش استفاده شود.
یکی از درمان هایی که توسط متخصص پوست تجویز می شود ، داروهای موضعی خاص حاوی کلرید آلومینیوم  و گاها داروهای خوراکی است. همینطور ضد تعریق هایی در داروخانه ها وجود دارد که می توانند کمی کمک کننده باشند.داروهای موضعی برای تعریق بیش از حد زیر بغل تاثیر بهتری دارند.
یکی از روش‌های درمانی این است که دست‌ها و پاها را درون ظرف آبی که در آن جریان الکتریکی برقرار است قرار می‌دهند و با این کار مجاری عرق را مسدود کرده و در نتیجه تعریق کف دست و پا کاهش می‌یابد. به این روش یونتوفورز می گویند.
تزریق بوتاکس نیز یکی دیگر از روش‌های درمان است که مخصوصا برای تعریق کف دست و زیر بغل مناسب است. بعد از هر تزریق تا ماه ها تعریق در ناحیه مورد نظر به میزان قابل توجهی  کاهش می یابد.

در مواردی که تعریق بسیار شدید باشد و هیچ یک از روش‌های درمانی ذکر شده مؤثر واقع نشود از عمل جراحی به عنوان درمان استفاده می‌شود.در این روش رشته های عصبی که به غدد عرق عصب دهی می کنند ، قطع می شود.