متخصص پوست ، مو و لیزر

درمان های دارویی طاسی در آقایان

در طی سالهای اخیر درمانهای متنوعی برای طاسی آقایان ارائه شده و تحولات شگرفی در این زمینه به وجود آمده است. با ساخته شدن مهارکننده های ۵ آلفاردوکتاز و پیشرفت روشهای جراحی، دیگر جلوگیری از ریزش مو و زندگی بدون طاسی اجتناب ناپذیر نیست . حتی کسانی که موی خود را از دست داده اند به کمک جراحی می توانند نتایج بسیار خوبی بگیرند،درمان موفقیت آمیز طاسی به مداخله زودرس بستگی دارد وبسیار مهم است که درمان با داروهای موثر هرچه زودتر شروع شود.
در بازار با بسیاری از فرآورده ها مواجه می شوید که ادعا می کنند می توانند جلوی ریزش مو را بگیرند و یا منجر به رویش موهای جدید شوند ولی پناه بردن به این فرآورده ها جز اتلاف وقت و هزینه سودی برای شما ندارد . بهترین کار مراجعه به متخصص پوست و شروع یک راه حل درمانی استاندارد است.
در زیر به معرفی داروهای مورد تایید در طاسی مردانه می پردازیم
۱) فیناستراید:
فیناستراید با نام تجاری Propecia در ابتدا به عنوان دارویی برای درمان بزرگی پروستات وارد بازار دارویی شد. در مردان مبتلا به اختلال پروستات که تحت درمان با فیناستراید قرار گرفتند، رشد موی سر دیده شد. در ۲۲ دسامبر ۱۹۹۷ اداره دارو و غذای آمریکا FDA دوز یک میلی گرم در روز فیناستراید برای درمان طاسی آندروژنتیک را تایید کرد.
فیناستراید با مهار تیپ دو آنزیم ۵ آلفاردوکتاز در پیاز های مو که باعث تبدیل تستوسترون به فرم بسیار فعال آن یعنی دی هیدروتستوسترون می شود،به کنترل طاسی کمک میکند. فیناستراید تا ۶۰% سطح دی هیدروتستوسترون را که عامل اصلی مینیاتوری شدن پیاز مو و طاسی است ، مهار میکند. در ۸۶% مردانی که فیناستراید مصرف می کنند پیشرفت طاسی متوقف می شود. فیناستراید درمان خط اول در MPHL(طاسی مردانه) است. فیناستراید بهترین نتیجه را در ریزش موی با درجه خفیف تا متوسط دارد همچنین این دارو بیشترین تاثیر را در قسمت بالای سر و کمترین تاثیر را در خط رویش مو دارد. از نظر عوارض در ۳٫۸% موارد عوارضی مانند کاهش میل جنسی، اختلال در نعوظ ، اختلال انزال و کاهش حجم منی دیده می شود که در اکثریت قریب به اتفاق موارد با قطع دارو بر طرف می شود. در صورت قطع مصرف دارو روند طاسی مجددا شروع خواهد شد.
فیناستراید جهت تجویز توسط پزشک در درمان طاسی مردانه توسط FDA تایید شده است.
۲) ماینوکسیدیل:
ماینوکسیدیل اولین دارویی است که توسط FDA برای درمان طاسی تایید شد. قبلا ماینوکسیدیل بصورت خوراکی برای درمان فشار خون استفاده می شد و کسانی که این دارو را استفاده می کردند دچار پرمویی می شدند.ثابت شده که مصرف ماینوکسیدیل موضعی می تواند پیشرفت طاسی را کند کرده و مقداری رویش مو هم ایجاد کند. تاثیر ماینوکسیدیل در افراد مختلف متفاوت است. انجمن ریزش موی آمریکا ماینوکسیدیل را برای کسانی توصیه می کند که پاسخ خوب به فیناستراید نداده اند یا مشتاقند که علاوه بر فیناستراید درمان دیگری نیز بگیرند.
ماینوکسیدیل با دوز دوبار در روز و هربار یک سی سی تجویز می شود . تاثیر ماینوکسیدیل پنج درصد از دو درصد بیشتر است و در بیش از ۳۰% مردان موثر است . در اوایل درمان ریزش مو افزایش می یابد و با گذشت سه ماه از شروع مصرف ماینوکسیدیل ریزش مو متوقف می شود . اوج اثر ماینوکسیدیل بعد از یک سال استفاده مرتب می باشد. در صورت توقف مصرف ماینوکسیدیل نتایح درمان در طی ۳تا ۶ ماه از بین می رود ، به این صورت که همه موهایی که به دلیل استفاده از ماینوکسیدیل رشد کرده اند و همه موهایی که ماینوکسیدیل مانع از ریزش آنها شده است ، می ریزند. ماینوکسیدیل بیشترین تاثیر را در بالای سر و کمترین تاثیر را در خط رویش مو دارد.
۳) دوتاستراید :
این دارو با نام تجاری Avodart باعث مهار تیپ یک و تیپ دو آنزیم ۵ آلفا ردوکتاز می شود ، در نتیجه باعث کاهش قابل ملاحظه دی هیدروتستوسترون و توقف روند طاسی می شود ، این دارو سه برابر نسبت به فیناستراید در مهار تیپ دو قوی تر است. در نتیجه نسبت به فیناستراید در مهار طاسی مردانه موثر تر و سریع الاثر تر است(۳۰% موثر تر از فیناستراید) مصرف این دارو با دوز نیم میلی گرم در روز می تواند سطح دی هیدروتستوسترون را تا ۹۰% کاهش دهد. در یک مطالعه که به منظور گرفتن تاییدیه FDA برای دوتاستراید در درمان طاسی مردانه انجام شد ، در طی ۶ماه مصرف دارو با دوز نیم میلی گرم در روز در یک دایره با قطر دو و نیم سانتیمتر از پوست سر ، افزایش نود و شش تار مو دیده شد، در حالی که این رقم برای فیناستراید با دوز یک میلی گرم در روز هفتاد و دو تار مو بود . لازم به ذکر است که این دارو هنوز تاییدیه FDA برای درمان طاسی مردانه ندارد و مصرف خودسرانه آن به هیچ وجه توصیه نمی شود، دوتاستراید در بالای سر و فرق وسط تاثیر بهتری نسبت به خط رویش مو دارد .
کسانی که فیناستراید یا دوتاستراید مصرف می کنند باید تا شش ماه از اهدای خون خودداری کنند. مصرف هر دوی این داروها در زنان در سن باروری ممنوع است و حتی بهتر است از تماس دست با این داروها نیز خودداری کنند.